Microdozajul de diazepam te face să fii mai competitiv social

de: George Stanciu
22 07. 2017

Se știe deja că diazepamul îi poate ajuta pe cei cu probleme de anxietate, dar acesta le poate aduce și mai multe beneficii.

Unii oameni au tendința de a fi relaxați în orice situație, în vreme ce alții sunt încordați și îngrijorați mai tot timpul. Diferența o reprezintă ceea ce psihologii numesc anxietatea ca stare și care poate avea efecte majore asupra vieții. Aceasta poate afecta încrederea unei persoane în a fi competitivă în situații sociale, aceștia ajungând să se simtă trecuți cu vederea și chiar respinși, într-un fenomen numit ca subordonare socială.

Cercetătorii de la EPFL, care au studiat îndelung anxietatea ca trăsătură, arată că dozele mici de diazepam îi ajută pe șobolanii foarte anxioși să treacă peste dezavantajul competiției sociale. Cercetătorii arată că și șobolanii cu un nivel de anxietate mediu pot beneficia de îmbunătățirea abilităților de competiție. Cu toate acestea, în cazul șobolanilor cu un nivel scăzut de anxietate, nu s-au remarcat îmbunătățiri în urma microdozajului de diazepam.

Cercetătorii au analizat și două regiuni ale creieruui, zona ventral tegmentală (VTA – unde acționează diazepamul) și nucleul accumbens, care primește semnale de la prima zonă amintită.

Diazepamul crește nivelul de dopamină trimis de la VTA către nucleul accumbens. Aceasta acționează asupra unor receptori specializați și îi activează. La rândul lor, aceștia pornesc o cascadă biochimică prin care se cresc energia și activitatea mitocondriilor neuronilor.

Mai specific, mitocondria își mărește nivelul de „respirație”. Cu alte cuvinte, diazepamul crește nivelul de ATP în neuronii din nucleul accumbens, iar astfel indivizii au o abilitate mai sporită de a concura în pe plan social.

Acest experiment întărește rolul anxioliticelor în combaterea subordonării sociale, arătând și că funcția mitocondriei este o țintă importantă destudiat în vederea creării unor medicamente care să trateze probleme legate de anxietate.